top of page

Kaligrafické potřeby


Rozhodla jsem se v krátkosti sepsat moje dosavadní zkušenosti s kaligrafií, které řekněme si upřímně nejsou moc bohaté, ale co vím, to klidně napovím. Navíc jsem účastníkům všech kurzů slíbila různé odkazy a tipy při koupi materiálu apod. a dotazy tohoto tématu neustávají, takže krátký příspěvek na blogu určitě poslouží.

Na psaní kaligrafie budete potřebovat různá udělátka. Záleží, kolik do toho chcete investovat. Pokud chcete vážně začít cvičit psaní, ale moc utrácet nechcete, budete potřebovat zhruba toto:

- násadku (existují zvláštní pro leváky, ale já učím leváky psát stejnou jako praváky a jde to krásně)

- hrot

- tuš nebo inkoust

- tužku

- pravítko

- gumu

- papír

NÁSADKA

Násadka je něco jako tělo pera, které držíte v ruce. Do ní se vkládají hroty, takže vám stačí v podstatě jedna. Čím déle však budete psát, tím více budete nespokojení s obyčejným perem a budete hledat další třeba dřevěné a jiné násadky. S jídlem roste chuť.

Specialitou pro psaní písma copperplate, které se učíme na kurzu, je násadka dámské pérko, která má na svém konci takovou malou nástavbu - laicky řečeno. Právě tato násadka je v Česku již plně k dispozici a můžete si vybírat od obyčejných plastových až po dřevěné či jiné.

HROT

Hrot je přirozeně to, co se vkládá do násadky. Existuje velké množství druhů hrotů, které se liší stavbou i použitím. Různé hroty se hodí na různé druhy písma. Sama jsem začínala s širokými hroty na psaní písma jako je uniciálka, foundational, blackletter a italika. Ale nejvíc jsem si zamilovala písma typu copperplate, English roundhand nebo Engrosser´s script a na ty je třeba právě ono dámské pérko - speciální násadka plus ostrý, ale flexibilní hrot.

Hroty na copperplate u nás v Česku dostanete a mezi nejpopulárnější patří Nikko G, Zebra G, Gillot 404 a Hunt 101, Brause EF 66, Leonardt Hiro, Leonardt Principal EF apod.

TUŠ/INKOUST

Co se týče tuše. Vyzkoušela jsem českou, anglickou, čínskou i francouzskou a dá se říct, že je to v podstatě skoro jedno. Jsem vlastně začátečník a velké rozdíly v tom nevidím. Nevýhoda tuše je, že když píšete, a to musí být pomalu, otevřená lahvička vám vysychá, tuš tuhne, ulpívá na hrotu a nechce téci dolů na papír. Takže doporučuji si koupit malinkou zavařovací skleničku (takové ty co jsou na pečený čaj), 1litr kohinoorky tuše a když vás tuš přestane poslouchat, dolévejte si tuš do té lahvičky. Ušetříte peníze i nervy. Navíc širší hrdlo skleničky vám umožní snazší přístup k namáčení než má většina jiných malých inkoustových lahviček a tuší.

Barevné umělecké tuše stejné české značky mají u mne doma taky úspěch, takže si to anglickými inkousty už nekomplikuju.

Velkou výjimkou mezi inkousty je přírodní inkoust z vlašských ořechů. Z mé vlastní zkušenosti je to médium, které píše s každým hrotem a téměř na každý papír. Pokud máte rádi hnědou a nechcete se trápit, pořiďte si tento.

Zlaté, stříbrné a bílé tuše jsou kapitolou sama pro sebe. A tu najdete v dalším příspěvku.

TUŽKA, PRAVÍTKO, GUMA

Nenahraditelní pomocníci při přípravě papíru na cvičení nebo konečné dílo. Kdo z nás je takový mistr, že by psal bez linek?

Aby linky posloužily a nenarušily případné konečné dílo, rozhodně sáhněte po tužce měkké, čili číslo 1 nebo 4B+(čím vyšší číslo tím měkčí). Bude se vám s ní dobře linkovat a hlavně gumovat.

Tužku nepoužívám na psaní samotné, až na výjimky. Taky jsem měla na začátku nápad ušetřit za tuš a pero a cvičit základní tahy a písmena tužkou. Věřte mi, jen bohatí lidé si mohou dovolit levné věci. Pokud se chcete naučit psát, musíte se učit používáním pera a tuše. Při psaní se učíte několik dovedností dohromady a není efektivní je oddělovat. Práce s držením pera, ovládání hrotu, viskozita tuše, kvalita papíru a v neposlední řadě dokonalé tahy to vše dohromady je umění kaligrafie, které skutečně nelze oblafnout nějakým šetřením materiálu.

Samozřejmě, že za účelem cvičení slouží ideálně již linkovaný nebo čtverečkovaný blok a vložený lenoch na sklon. Tím si linkování usnadníte. Řešením je i natištění vlastní osnovy nebo lightpad (světelná deska na obkreslování) a nebo tzv. phantom liner. V neposlední řadě si můžete u mne nakoupit designové sešity nebo blok na krasopis, kde veškeré potřebné linky najdete také.

PAPÍR

Papírem jsem chtěla začít a vlastně s ním (aspoň pro tentokrát) končím.

Dala jsem na doporučení letitých mistrů písmomalířů a koupila jsem si na cvičení originál kaligrafický papír a pak kaligrafický blok Rhodia. Obě média byla výborná a za nic bych neměnila. Pohled do peněženky byl však tristní a tak jsem přece jen začala hledat levnější alternativy. Moje pátrání ještě není úplně u konce, ale co se týče papíru jako takového -. tedy čistě listy papíru, nikoli blok - opět na doporučení hledat papír extra hladký 90g vhodný do inkoustových tiskáren jsem našla značku Clairefontaine, která se svou kvalitou vyrovná papíru právě v bloku Rhodia. Však jsou jejich bloky ještě dražší než Rhodia. Ale prostě dát tři stovky za pět set stránek na cvičení je schůdnější než stoosmdesát za 80 listů.

Pokud však nemůžete tuto značku u vás sehnat, vřele doporučuji sešity Oxford. Ať už si vyberete blok lepený, s kroužkovou vazbou nebo sešívaný, prázdný, linkovaný, čtverečkovaný nebo tečkovaný, neprohloupíte. Optický papír 90g je v každém z nich a píše se na něj nádherně i perem i fixem.

Je až k nevíře, jak důležité je to, že to není ani 80g ani 100g. Papír je ještě mírně průhledný, abyste si pod něho mohli dát lenoch s linkami, ale dostatečně hrubý, aby tuš neprosákla.

Co se týče papíru na samotné projekty, čili nikoli již na cvičení, je to kapitola také sama pro sebe a je jasné, že vzhledem k absolutně nekonečné nabídce druhů papírů není možné dát zaručenou radu, který funguje dobře a který ne. Důležité je, aby si rozuměl s vaším hrotem a právě používanou tuší. A to někdy chvilku trvá, než se povede ta tři média donutit ke spolupráci.

Málem bych zapomněla. Nedílnou součástí psaní je voda a měkký (bavlněný) hadřík. Hrot pera je třeba téměř nestále čistit, jinak vám to prostě psát nebude. To je fakt. Vypracování recenze na typ vody a hadru nechám na někom jiném.

Psaní zdar a hlavně pomalu. A pokud se přece jen chcete potkat, vyberte si kurz a přijďte.

Níže najdete některé české e-shopy, které se tímto budou tahat o vaši přízeň.

poslední příspěvky
štítky
najdete mě na
  • fler
  • Facebook Classic
  • Pinterest Social Icon
bottom of page